Ons Verhaal


“Het lijkt zo simpel: eet minder vlees en je vermindert je persoonlijke impact op het klimaat. Maar waar begin je?”

— Jennifer, Oprichter Meer Dan Broccoli

Vegetarisch eten en klimaatverandering


Volgens de Nationale Week Zonder Vlees, kun je bijna 6 kilo vlees, circa 587 kilometer autorijden en 750 liter water besparen als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet.

In een wereld waar we allemaal geconfronteerd zijn met “code rood” voor de mensheid klinkt dit als een relatief simpele, positieve bijdrage die je individueel kan maken.

Maar ondanks dat er vegetarische recepten en vleesvervangers in overvloed zijn, wil je wel wat zekerheid dat wat je maakt lekker en makkelijk is.

Hopelijk kan Meer Dan Broccoli je helpen om tenminste een keer per week vegetarisch te eten. Allemaal gebaseerd op Jennifer’s* ervaring in de laatste vijf jaar en haar interesse in het vinden en aanpassen van recepten.

*Jennifer is de oprichter van Meer Dan Broccoli

Meer Dan Broccoli begon als project in 2022. In dit jaar publiceerde Jennifer elke week een nieuw recept om zo mensen te inspireren om vaker vegetarisch te koken. Deze recepten vormen de basis van de website, en sindsdien blijft Jennifer haar nieuwste recepten publiceren, en schrijft ze steeds vaker blog post. Lees hier meer over de impact van Meer Dan Broccoli in 2022.

Jennifer’s verhaal:

Lange tijd worstelde ik met het feit dat ik mijn bijdrage aan klimaatverandering wilde verminderen. Minder vlees en vis eten klonk voor mij altijd als een leuke theorie — het is iets dat gepresenteerd wordt als een kleine aanpassing die iedereen kan maken. Maar hoe maak je avondmaaltijden vegetarisch? Ik ben bourgondisch opgegroeid, met aardappel-vlees-groenten als de go-to keuze voor mijn maaltijden, aangevuld met pasta en pizza.

De laatste jaren zijn voor mij een proefperiode geweest. Langzaamaan begon ik mijn recepten aan te passen. Eerst geen rundvlees meer. Dan geen kip. Dan minder tot geen vis.

Mijn familie heeft hier meer moeite mee dan ik, met het resultaat dat ik veel vragen krijg over wat ik nou nog wel en niet “mag” eten. Ik mag alles, ik kies er alleen voor om het anders te doen.

Maar dat kost moeite als je net begint. Dat is de reden dat ik in 2019 mijn eigen receptenmap begon, vol met aantekeningen over hoe je o.a. Jumbo recepten aanpast en welke vleesvervangers lekker zijn.

Helaas werden mijn aangepaste recepten niet verder gedeeld dan mijn eigen huishouden, en af en toe mijn (schoon)ouders. Dat vond ik jammer en zette me aan het denken: hoe kan ik anderen inspireren om mee te doen met die zoektocht die ik zelf jaren geleden begon?

De mogelijkheden om vegetarisch te koken zijn tegenwoordig eindeloos, zeker dankzij vleesvervangers en de introductie van buitenlandse keukens. En misschien is dat wel wat de overstap moeilijker maakt – want iets nieuws uitproberen blijft lastig. Zeker als je ook werkt, studeert, en actief bent in je vrije tijd (sport, hobbies, vrijwilligerswerk..). Terugvallen op je gewoontes en tradities is daarom niet gek.

Maar het kan ook anders, en dat is wat Meer Dan Broccoli laat zien. Door gesprekken met familie en vrienden weet ik wat de struikelblokken zijn. Daar op inspelend, en door de uitdaging op één keer per week te zetten, hoop ik bewust vaker vegetarisch koken toegankelijker te maken.

Hier zijn alvast wat beginner-tips die de oprichting van Meer Dan Broccoli geïnspireerd hebben:

  • Er bestaan prima vleesvervangers voor gehakt, burgers en kip. Je moet ze alleen iets meer kruiden en net iets anders voorbereiden dan hun vlees-variant;
  • Zorg dat je genoeg groente per persoon afweegt om een maaltijd goed te laten vullen, wat vaak betekent dat je extra groenten aan een recept moet toevoegen;
  • Tempé, tofu, kikkererwten en linzen klinken misschien vreemd maar ze zijn heel lekker zolang je ze op de juiste manier bereidt;
  • Diepvriesgroenten zijn niet alleen goedkoper, maar ook nog eens super makkelijk en net zo gezond!