De beste tips om Veganuary te proberen

image_printPrint

Aan het begin van elk jaar maken miljoenen mensen goede voornemensen om zo gezondere, betere keuzes te maken in het nieuwe jaar. Als onderdeel hiervan kiezen veel mensen om mee te doen met Veganuary: de eerste maand van het jaar volledig plantaardig eten.

Als je regelmatig vegetarisch eet en kookt, is de stap naar een volledig plantaardige maaltijd niet zo moeilijk als het klinkt. Veel van de recepten op deze site zijn zelfs al veganistisch of gemakkelijk te veranderen.

Maar waarom zou je een veganistisch dieet proberen? Om dezelfde redenen als waarom je vaker vegetarisch zou proberen te eten. Ons dieet heeft een grote invloed op de klimaatverandering (een kwart van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van voedsel), en de levenskwaliteit van de dieren die worden gebruikt voor ons traditionele dieet is verschrikkelijk.

Meer Dan Broccoli is er altijd van uitgegaan dat iemand minstens één keer per week rundvlees laat staan bij het berekenen van onze impact. Als je dit doet, bespaar je 604kilo aan broeikasgas uitstoot per jaar, wat gelijk staat aan het verwarmen van een gemiddeld huis in het Verenigd Koninkrijk voor 95 dagen. Als je daar bovenop een jaar lang elke week een glas melk minder zou drinken, zou je 49kilo extra broeikasgas uitstoot kunnen besparen, wat gelijk staat aan het nog eens 7 dagen verwarmen van je gemiddelde huis.

Ter vergelijking: als je overschakelt van gewone melk naar sojamelk, draagt je slechts 15 kilo bij aan je jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen als je een jaar lang één glas per week drinkt. Dat is een besparing van 60% in de uitstoot van broeikasgassen!

Dus, laten we het proberen. Hier zijn een paar eenvoudige manieren om mee te doen aan Veganuary.

Schakel over op plantaardige room, melk en boter

Veel recepten gebruiken een soort room of melk om een saus of gerecht smeuïger te maken, zoals een oer-Hollandse stamppot, of in je koffie of thee. Maar dit is heel gemakkelijk om te ruilen voor een plantaardig alternatief, zoals sojamelk, omdat het gerecht niet afhankelijk is van de smaak van zuivel in deze producten. Ik vind zelf sojamelk lekkerder dan andere alternatieven door de neutrale smaak. Maar als ik koffie drink, ben ik graag wat chiquer en vraag ik om een kokos latte of cappuccino, want dat geeft het een zoetere smaak.

Je gebruikt alleen niet een volle verpakking sojamelk of plantaardige boter voor één recept, dus je houdt wat over. En eerlijk is eerlijk, ik zou niet zomaar een glas sojamelk drinken. Maar ik zou ook geen glas zuivelmelk drinken (hoewel ik weet dat veel mensen dat wel doen!). Dus wat te doen met je overgebleven plantaardige melk? Ik gebruik het om mijn favoriete power ontbijt te maken. Plantaardige boter is ook gemakkelijk te gebruiken tijdens het bakken en ik heb met succes mijn favoriete cake gemaakt met plantaardige boter. Je merkt het verschil niet.

Bekijk je vleesvervangers

De meeste vleesvervangers die ik gebruik in mijn keuken zijn eigenlijk al vegan. Check dus bij het uitproberen van Veganuary of je vleesvervangers ook geschikt zijn voor veganisten. Dit kan in de loop van de tijd veranderen en kan per product verschillen, ook al is het van hetzelfde merk. Zo zijn de meeste producten van de Vegetarische Slager veganistisch, op een enkeling na.

Check de bron van smaken in je recepten

Veel mensen, waaronder ikzelf, vinden volledige plantaardig eten lastig vanwege kaas. Het kost tijd om een plantaardig alternatief te vinden dat je lekker vindt. En ook je eigen smaak ontwikkelt zich in de loop van de tijd naarmate je langer plantaardig eet. En natuurlijk is de kwaliteit van de veganistische alternatieven drastisch verbeterd.

Waarom noem ik kaas als ik het over smaak heb? De reden is dat je mensen vaak hoort zeggen dat het geen leuke ervaring was om hun favoriete gerecht vegan te maken, maar dan kom je erachter dat ze een gerecht kozen dat afhankelijk was van kaas om de meeste smaak te brengen. Dat is een veelgemaakte maar gemakkelijk te vermijden fout. Als je bijvoorbeeld meer niet-westerse gerechten eet, wordt het nog makkelijker, omdat die gerechten vaak afhankelijk zijn van een heerlijke combinatie van gember, knoflook en ui om smaak te geven aan je maaltijd.

Dus ik probeer alleen recepten te maken die niet afhankelijk zijn van kaas om alle smaak te dragen. Op die manier krijg ik, als ik het vervang door plantaardige kaas, echt een heel goede ervaring, omdat ik nog steeds de zachtheid van “kaas” of de knapperigheid van een topping van geraspte kaas krijg, maar ik vertrouw niet op een volledige kaas smaak om mijn gerecht lekker te maken. Zo heb ik met succes zowel mijn tagliatelle met zelfgemaakte gehaktballetjes als mijn pastabake met vegan kaas gemaakt.

Je favoriete gerecht is misschien al vegan

Als je hebt geëxperimenteerd met nieuwe producten en gerechten, is de kans groot dat je favoriete gerecht misschien al veganistisch is. Het afgelopen jaar publiceerde Meer Dan Broccoli 59 recepten. Meer dan de helft hiervan was veganistisch. Van onze top 12 gerechten (gebaseerd op de populairste gerechten per maand in 2022, was meer dan tweederde veganistisch). Dus probeer vooral eens:

  1. Marokkaanse tajine (lezers’ favoriet van februari 2022)
  2. Tempe goreng (lezers’ favoriet van maart 2022)
  3. Pad thai met zelfgemaakte pindasaus (lezers’ favoriet van september 2022)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *