Moeke’s appelcake

image_printPrint

Mijn eerste herinnering aan koken komt van lekker eten. Om precies te zijn, van moeke’s eten.

Ik kan me niet het precieze moment herinneren dat ik interesse kreeg in hoe moeke dat lekkere eten op tafel kreeg, maar ik weet wel dat ik al vanaf jonge leeftijd haar volgende in haar kleine keuken. Eerst om blindelings te helpen, daarna om vragen te stellen en te leren.

Moeke inspireerde me om te koken en te bakken, en om recepten te verzamelen. In mijn receptenmap zitten dan ook veel recepten die ik uit haar keuken heb meegenomen. Dit zijn vooral de gerechten die ze voor mij en mijn moeder klaarmaakte, en vaak had ze op deze geprinte recepten ook notities gemaakt. En natuurlijk de vele losse blaadjes aantekeningen.

Een van die aantekeningen was een klein kladblok papier waar een lijst ingrediënten op stond geschreven, met daaronder korte aantekeningen wat te doen met de ingrediënten.

Het recept hieronder is mijn interpretatie van moeke’s aantekeningen, die nu de basis vormen van mijn favoriete appelcake. Ik verzeker je dat dit al tallenloze keren met veel liefde is uitgeprobeerd, en ik hoop dat jij hem net zo lekker vindt als ik!Moeke’s appelcake

Voorbereidingstijd: 15 tot 20 minuten.
Baktijd: 1 uur.
Afkoelen: 30 minuten.

Special benodigdheden: Oven, bakblik, bakpapier.

Ingrediënten

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 250 gram bloem (Je kan ook 250 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken. Als je dat doet, gebruik dan geen extra natriumbicarbonaat.)
 • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eetlepels melk
 • 4 eieren
 • 3 appels (Zorg dat het grote appels zijn, anders 4 kleintjes)
 • Snufje zout
 • Optioneel: 2 stroopwafels, in stukjes

Voorbereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier.
 2. Weeg de bloem, boter en suiker af per de hoeveelheden in de ingrediëntenlijst.
 3. Schil de appels. Verwijder het klokkenhuis en snijd de appels in schijfjes van niet meer dan een halve centimeter dik.
 4. Scheid het eiwit van de eierdooiers. Houd de eierdooiers en het eiwit apart.

Beslagmix maken

 1. Laat de boter smelten in een sauspan, maar zorg dat het niet heet wordt (niet laten koken – alleen smelten. Je kan dit ook in de magnetron doen als je dat makkelijker vindt).
 2. Roer de vanillesuiker en suiker door de gesmolten boter.
 3. Roer de eierdooiers, melk en zout door de botermix.
 4. Mix de natriumcarbonaat (baking soda) met het bloem. Roer de bloem langzaam door de botermix om het cakebeslag te maken.
 5. Voeg een paar druppels water toe aan het eiwit. Klop het eiwit tot schuim en meng het schuim langzaam door het cakebeslag.

Cake maken en bakken

 1. Schenk de helft van het cakebeslag in het bakblik. Leg een rij appelschijfjes op het beslag en duw ze iets in het beslag. Schenk de rest van het cakebeslag over de appel. Duw een rij appelschijfjes tot de helft in de bovenkant van het cakebeslag.

Optioneel: Mijn vriend vindt het lekker om van deze cake een stroopwafel-appelcake te maken. Als je dat lekker lijkt, kun je bij deze stap nog wat stukjes gebroken stroopwafel strooien over de bovenkant van de cake.

 1. Plaats het bakblik in de voorverwarmde oven voor tenminste één uur.

De cake is klaar als je er met een satéprikker (of dun mes) door heen kan prikken en de prikker er droog uitkomt (let op dat het ietsjes nat kan lijken van het sap van de appel – dat is normaal, zolang er maar geen stukken ongebakken beslag aan blijven plakken). 

Laat de cake tenminste 10 minuten afkoelen in het blik voordat je hem eruit haalt (optillen aan de randen van het bakpapier). Ik raad je aan om dan nog tenminste 20 minuten te wachten voordat je de cake aansnijdt en eet, om ervoor te zorgen dat de appelstukjes stevig blijven zitten.


Was het lekker?

Laat het me weten in een reactie hieronder als je dit gerecht hebt gemaakt en wat je er van vond. Tips en feedback om het recept te verbeteren zijn ook altijd welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *