Jenn’s pannenkoeken

image_printPrint

Befaamd onder mijn vrienden in binnen- en buitenland: Jenn’s pannenkoeken. Vertrouwd, lekker, en simpel.

Gek genoeg zijn er twee versies van mijn pannenkoeken bekend onder vrienden. De eerste is de oudste en komt oorspronkelijk van een Jamie Oliver recept. Het zijn Amerikaanse pannenkoeken die het goed doen met een brunch.

De tweede versie zijn de meer traditionele Nederlandse pannenkoeken, gevuld met groenten, kaas, en appel. Dit zijn de pannenkoeken die ik maakte voor vrienden tijdens mijn stages en studie in het buitenland.

Ik heb goede herinneringen aan beiden. De Amerikaanse pannenkoeken at ik vaak met vriendinnen tijdens mijn eerste twee jaar studie in Zwolle en voedde ons voor het projectwerk dat ons te doen stond. De Nederlandse pannenkoeken doen me denken aan uren achter het fornuis, een grote stapel pannenkoeken naast me, en een keuken gevuld met buitenlandse vrienden die zitten te smullen.

Pannenkoeken, wie houdt er nou niet van? Hier zijn de instructies voor mijn twee varianten.Op z’n Amerikaans

Ik leerde dit recept van Jamie Oliver op 24Kitchen toen ik nog niet zo goed Engels sprak. Ik wist toen nog niet dat ”a cup” zelfrijzend bakmeel een Engelse meetmaat was. Dus in plaats van het af te wegen, besloot ik om letterlijk een grote mok te gebruiken. Je weet wel, zo’n koffiemok die je vaak in series ziet of die je tegenkomt als je op zoek bent naar een fotocadeau. Het resultaat was een success, dus ik heb mijn methode nooit aangepast.

Ingrediënten

 • 1 mok zelfrijzend bakmeel
 • 1 mok melk
 • 1 ei
 • Snufje zout
 • Boter of olie om te bakken

En bakken maar!

Let op dat Amerikaanse-stijl pannenkoeken kleiner zijn dan Nederlandse. Dus als je het beslag in de pan giet, hoef je het beslag niet uit te spreiden in de pan. Door zelfrijzend bakmeel te gebruiken worden de pannenkoeken ook dikker, maar luchtig.

 1. Voeg alle ingredienten samen in een beslagkom en mix met een garde tot je een glad beslag krijgt.
 2. Verwarm wat boter in een pan.
 3. Zodra de boter gesmolten is en de pan opgewarmd, voeg een halve soeplepel beslag toe aan de pan.
 4. Bak voor een paar minuten totdat de bovenkant van het beslag kleine luchtbubbeltjes laat zien. Draai de pannenkoek om in de pan.
 5. Bak de pannenkoek voor nog 2 a 3 minuten totdat de onderkant ook bruin is.
 6. Haal uit de pan, houd apart, en herhaal stap 2-5 totdat het beslag op is en je genoeg pannenkoeken hebt voor je brunch.
 7. Serveer de pannenkoeken met je favoriete beleg — bruine suiker en fruit (banaan, aardbei, blauwe bessen) of Nutella is mijn favoriet!

Op z’n Nederlands

Het recept hieronder is een basisrecept voor pannenkoeken. Als je gevulde pannenkoeken wilt maken, zoals bijvoorbeeld een lekkere pannenkoek met appel, dan zul je eerst je ingrediënten in de pan moeten leggen (bijvoorbeeld dunne schijfjes appel) nadat de boter is gesmolten en daarna giet je het beslag erover. Gebruik altijd iets meer beslag om er voor te zorgen dat je vulling stevig blijft zitten in de pannenkoek.

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 500 ml melk
 • 2 eieren
 • Snufje zout
 • Boter of olie om te bakken

En bakken maar!

 1. Voeg alle ingredienten samen in een beslagkom en mix met een garde tot je een glad beslag krijgt.
 2. Verwarm wat boter in een pan.
 3. Zodra de boter gesmolten is en de pan opgewarmd, voeg een soeplepel beslag toe aan de pan.
 4. Spreid het beslag uit door de pan heen en weer te bewegen (links, rechts, naar boven, naar beneden) zodat het beslag zich uitspreid over de hele bodem van de pan.
 5. Bak voor een paar minuten totdat de bovenkant van het beslag kleine luchtbubbeltjes laat zien. Draai de pannenkoek om in de pan.
 6. Bak de pannenkoek voor nog 2 tot 3 minuten totdat de onderkant ook bruin is.
 7. Haal uit de pan, houd apart, en herhaal stap 2-6 totdat het beslag op is en je genoeg pannenkoeken hebt voor je brunch.
 8. Serveer de pannenkoeken met je favoriete beleg — een gerolde pannenkoek met poedersuiker en een laagje jam bovenop is mijn favoriet!
Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *